Blog
Bette (27) gaat fietsavontuur aan om mentaal kwetsbare jongeren te steunen: “Ter nagedachtenis van mijn vriendin Eline”

Bette (27) gaat fietsavontuur aan om mentaal kwetsbare jongeren te steunen: “Ter nagedachtenis van mijn vriendin Eline”

Bette Mennes (27) uit Schelle staat klaar om op 16 en 17 september een afstand van 210 kilometer af te leggen met haar koersfiets. Achter haar sportieve prestatie schuilt een diepe, persoonlijke betekenis. Met ‘Bette Trapt Door’ zamelt ze geld in voor Ferm’ Eline, een zorgboerderij voor kwetsbare jongeren, die werd opgericht ter nagedachtenis van haar goede vriendin Eline.

Ferm’ Eline, een boerderij in de buurt van Vielsalm, zag het levenslicht nadat Eline Moeremans in 2019 op 23-jarige leeftijd uit het leven was gestapt na een verbeten strijd tegen een depressie. “Eline was niet alleen een van mijn beste vriendinnen, maar ook een wereldverbeteraar met een sprankelende persoonlijkheid en sterke idealen”, vertelt Bette. “Zij straalde in alles wat ze deed en was vooral geliefd om haar onvoorwaardelijke bereidheid om anderen kansen te geven, vooral de meest kwetsbaren in de samenleving. Zelf vocht ze tegen een diepe depressie die ze vastberaden probeerde te overwinnen, maar waartegen ze de strijd helaas verloor.”

 

Elines nalatenschap, haar passie voor zorg en welzijn, blijft voortleven in de boerderij. Vzw Ferm’ Eline streeft ernaar elk taboe rond mentaal welzijn te doorbreken. De samenwerking met instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg en bijzondere jeugdzorg, waaronder Emmaüs Jeugdzorg, Bethanië en Multiversum, is een essentieel onderdeel. De organisatie gelooft sterk in de helende kracht van de natuur en stelt haar boerderij ter beschikking en faciliteert therapieën.

 

Ferm’ Eline in Regné. — © rr

Eline Moeremans. — © RR

 

Symbolische reis

“Mijn tocht is meer dan alleen een fysieke uitdaging”, zegt Bette. “Het is een symbolische reis die de geest van Eline voortzet. Met mijn inspanningen wil ik bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn, begrip en steun voor Ferm’ Elines nobele missie. Terwijl ik kilometers aan een stuk trap en fiets langs obstakels, trap ik ook door taboes en stigma’s heen, om zo bij te dragen aan een wereld waarin iedereen de zorg en ondersteuning krijgt die ze verdient, ongeacht mentale gezondheid.”

 

Ook de Koning Boudewijnstichting steunt het project .Via de stichting kan een gift worden gedaan. Wie wil, kan ook een stuk meefietsen in dit verhaal. “De laatste 50 kilometer tot aan de Ferm’ Eline wordt een pittige tocht met klimmen en dalen, waarbij gezelschap dat zich mee in het zweet rijdt een fantastische motivatie zal zijn om door te zetten tot het einde”, zegt de moedige fietsster. Rond haar heeft ze zo al een peloton van een twintigtal fietsers verzameld, onder wie oud-leiding van Chiro Schelle.

 

 

Bron: Het Nieuwsblad