Blog
Eline (23) leeft voort in Ardense zorgboerderij: “Voor psychisch kwetsbare jongeren die net als zij nood hebben aan een time-out”

Eline (23) leeft voort in Ardense zorgboerderij: “Voor psychisch kwetsbare jongeren die net als zij nood hebben aan een time-out”

Schelle, Schilde, Vielsalm – 

De 725 leerlingen van de Sint-Ludgardisschool in Schilde waren deze vastenperiode extra gemotiveerd om centjes te verdienen via hun sponsortocht. Juf Gitte Speltincx had Ferm’Eline voorgesteld en dat vonden zowel directeur Eddy Smedts als de collega-leerkrachten wel een erg goed doel om de ingezamelde 12.000 euro aan te schenken. “Ferm’Eline moet een toevluchtsoord worden voor jongeren die net als mijn lieve zus even geen uitweg meer zien”, aldus een dankbare Sebastiaan Moeremans (26) van de vzw Ferm’Eline.

Jan Auman

Woensdag 29 maart 2023 om 14:33

Op 26 juli zal het vier jaar geleden zijn dat Eline Moeremans uit Schelle uit het leven stapte. De getalenteerde rechtenstudente gaf veel om anderen en was geliefd in brede kringen. Ze leek kerngezond, toch werd ze werd maar 23 jaar oud.

“We missen haar nog elke dag en om te vermijden dat generatiegenoten geen uitweg meer zien en haar voorbeeld zouden volgen, willen we Eline doen verder leven in een zorgboerderij die haar naam draagt: een inclusieve, warme, veilige en laagdrempelige plek voor jonge mensen die hoognodig toe zijn aan een time-out”, vertelt haar tweelingbroer Sebastiaan, die dezelfde studies deed als zijn betreurde tweelingzus en intussen aan de slag is als advocaat.

Chiro en Kazou

Eline als enthousiaste vakantiekampmonitor.

 

Eline als enthousiaste vakantiekampmonitor. — © RR

Eline was het grootste deel van haar leven een stralende jonge vrouw. Wie het voorrecht genoot haar gekend te hebben, weet dat de goedlachse Chiro-leidster, celliste en Kazou-reisbegeleidster van kinderen met een beperking, tegelijk wereldverbeteraar en speelvogel was. “Ze leefde voor anderen en schonk aandacht aan de meest kwetsbaren”, schetst Sebastiaan een portret van zijn tweelingzus.

“Eline leefde zonder filter en met open geest, negeerde de grote vragen niet en ging met open vizier op zoek naar – soms onbestaande – antwoorden. Alles moest voor haar altijd goed en perfect zijn. Het besef dat de wereld dat niet is, was bijzonder moeilijk te aanvaarden voor Eline. In februari 2018 ging plots het licht uit. Een diepe depressie overviel haar, toch vocht ze keihard terug en wilde ze zelf ook al het taboe rond psychische kwetsbaarheid doorbreken. Stilaan kreeg Eline haar depressie onder controle, maar als gevolg van een paniekaanval kwam er in de zomer van 2019 veel te vroeg een einde aan haar leven.”

Dit is ze dan: de Ferm’Eline. Ze ziet er al indrukwekkend uit, maar wordt nog veel mooier en comfortabeler.

 

Dit is ze dan: de Ferm’Eline. Ze ziet er al indrukwekkend uit, maar wordt nog veel mooier en comfortabeler. — © RR

Ardennen

Eline heeft bij de Chiro van Schelle, haar medestudenten, de vakantiedienst van de Christelijke Mutualiteiten en elders haar leefwereld onmiskenbaar een stukje verbeterd en blijft ook vandaag nog velen inspireren, in de eerste plaats Sebastiaan en zijn partner Stien Hardy, tevens Elines beste vriendin. “Haar grootste passie ‘zorgen voor’ willen we voortzetten in Ferm’ Eline”, tonen ze een foto van een prachtige oude Ardense hoeve in Vielsalm, die ze net hebben aangekocht.

“Dit moet de nalatenschap worden van ons Eline en tevens de sleutel tot gepaste hulp die zij blijkbaar, ondanks inspanningen van velen, niet gevonden heeft”, vertellen Sebastiaan en Stien. “Ferm’ Eline wordt een plek voor jongeren en jongvolwassenen die psychisch kwetsbaar zijn en nood hebben aan een time-out. Onder begeleiding van gespecialiseerde medewerkers van Emmaüs, dat veel ervaring heeft in dergelijke zorgverstrekking, zullen telkens enkele jongeren hier tijdelijk kunnen samenleven.”

Juf Gitte verrast Elines tweelingbroer Sebastiaan en Stien Hardy met de opbrengst van de Sint-Ludgardis-vastactie: 9500, een bedrag dat de uren nadien nog flink zou aangroeien.

 

Juf Gitte verrast Elines tweelingbroer Sebastiaan en Stien Hardy met de opbrengst van de Sint-Ludgardis-vastactie: 9500, een bedrag dat de uren nadien nog flink zou aangroeien. — © JAA

Juf Gitte

De droom Ferm’Eline krijgt na de aankoop en oprichting van de vzw stilaan concreet vorm. De ambitie is om in 2025 de eerste gasten te kunnen ontvangen. “Maar er is nog heel wat geld nodig om onze honderd jaar oude boerderij er ook ‘ferm’ te laten uitzien, van binnen en van buiten”, vertelt Sebastiaan.

“We zijn al een paar keer gaan werken, maar de aankoop van materialen en de financiering van de begeleiding vergt veel centen. Daarom zijn we zo blij met deze hulp van Sint-Ludgardis in Schilde, dankzij juf Gitte. Dit betekent enorm veel voor ons en is meteen de echte start van onze fundraising. Er komen nog grote acties aan en binnenkort gaat onze website online.”

Meer over Ferm’Eline op Instagram en via ferm.eline@telenet.be – www.ferm-eline.be (in oprichting)

Wie vragen heeft rond zelfdoding of nood heeft aan een gesprek, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

 

Bron: Gazet van Antwerpen

Sebastiaan en Stien van Ferm’Eline met juf Gitte en Sint-Ludgardis-directeur Eddy Smedts. Op de achtergrond staan de 725 leerlingen klaar om op sponsortocht te vertrekken.

 

Sebastiaan en Stien van Ferm’Eline met juf Gitte en Sint-Ludgardis-directeur Eddy Smedts. Op de achtergrond staan de 725 leerlingen klaar om op sponsortocht te vertrekken. — © JAA

Sebastiaan en Stien maakte tijd voor de SL-leerlingen, waarvan sommigen een speciale attentie bij zich hadden.

 

Sebastiaan en Stien maakte tijd voor de SL-leerlingen, waarvan sommigen een speciale attentie bij zich hadden. — © JAA

Het dankkaartje van de vzw Ferm’Eline.

 

Het dankkaartje van de vzw Ferm’Eline. — © JAA

En dan gingen alle klassen alle richtingen uit om hun centjes te verdienen voor het goede doel.

 

En dan gingen alle klassen alle richtingen uit om hun centjes te verdienen voor het goede doel. — © JAA

Ferm’Eline voorbije winter in de sneeuw, op een heuvel in Vielsalm.

 

Ferm’Eline voorbije winter in de sneeuw, op een heuvel in Vielsalm. — © RR

Eline kon ook genieten van het leven.

 

Eline kon ook genieten van het leven. — © rr

Het logo van Ferm’Eline.

 

Het logo van Ferm’Eline. — © Stien Hardy